Mijn 5 favoriete schaatsers allertijden

De geschiedenis van de schaatssport is doorspekt met legendarische schaatsers. Wie herinnert zich niet Ard Schenk en Atje Keulen-Deelstra? Dankzij hun fenomenale schaatstalent zat het gehele land aan de buis gekluisterd. Mij wordt ook wel eens gevraagd wie ik hoog heb zitten. Deze vraag laat zich niet makkelijk beantwoorden, er zijn zoveel schaatsers die ik waardeer dat een top 5 eigenlijk niet volstaat. Toch heb ik een selectie weten te maken. Let op, de lijst is in willekeurige volgorde!

Sven Kramer

Tja, waar te beginnen als je het over Sven Kramer hebt? Goed, hij was negen keer Europees Kampioen en ook in de allround negen keer de beste. Een absoluut beest op de lange afstanden leek hij jarenlang onklopbaar op de 5 en 10 kilometer. Ook tijdens de Olympische Spelen in Sochi hield Sven Kramer huis. Hij verliet uiteindelijk Rusland met twee keer goud en een keer zilver. Sven Kramer zou wel eens Nederlands meest succesvolle schaatser kunnen worden als hij zo doorgaat.

Johan Olav Koss

Iemand die op zijn hoogtepunt stopt heeft per definitie mijn respect. In plaats van het doorgaan met behalen van topprestaties pikte Koss zijn studie weer op. Bovendien startte hij een foundation die als doel heeft om achtergestelde kinderen te laten sporten. Het geeft aan dat de beste man het hart op de juiste plek heeft. Vooral in Lillehammer was Koss dominant. In zijn thuisland pakte hij drie keer goud.

Eric Heiden

Om persoonlijke reden in mijn lijst, want van mijn eigen leeftijd. De Olympische Spelen in Lace Placid in 1980 werden ‘zijn’ spelen. Vijf keer goud en meteen ook vijf Olympische records. Ik hou van tegendraadse persoonlijkheden en Eric is ‘r zo een. In 1986 stopte bij ineens met schaatsen en begon hij een carrière als wielrenner. Hij deed zelfs mee met de Tour de France.

Shani Davis

Als er weer eens een record wordt verbroken dan is Shani Davis meestal van de partij. De beste man grossiert in wereldrecords. Op de 1000 meter is hij praktisch onverslaanbaar. Hij verdedigde in Vancouver met succes zijn gouden plak van Turijn 2006. Shani is bovendien fan van schaatstempel Thialf in Heerenveen, iets wat ik waardeer in hem.

Irene Wüst

Natuurlijk mag ze niet ontbreken in mijn lijst. Het Nederlandse antwoord op Anna Friesinger. Buiten een getalenteerde schaatsster is Irene ook een innemende persoonlijkheid. De drie kilometer is haar domein. Met goud op de 3000 meter in Turijn 2006 werd ze de jongste Olympisch kampioene ooit in Nederland.

No Comments, Be The First!

Your email address will not be published.