Schaatsvakanties – hier hebben ze wél natuurijs!

Wat is er lekkerder dan een flinke schaatstocht gevolgd door koek en zopie? Schaatsen in een overdekte hal heeft z’n charmes en is zeker gezond, maar het echte werk vindt toch echt plaats in de buitenlucht. Daarin ligt het probleem. De Nederlandse winters laten het afweten en betrouwbaar ijs is zeldzaam geworden. Gelukkig is het in andere oorden wel nog iedere winter prijs. We nemen een aantal schaatsbestemmingen onder de loep. Hier kan je je nog wel je rondjes maken en thuiskomen met rode neus en bevroren tenen.

De Weissensee, Oostenrijk

Bij gebrek aan eigen ijs is de Weissensee Nederlands favoriete stek geworden. Oostenrijk is voor vele Nederlanders sowieso vaste kost en we voelen ons daar thuis. Geen gek idee dus om de traditionele wintersport nabij de Weissensee te laten plaatsvinden. Er valt over het algemeen niet al te veel sneeuw hier wat inhoudt dat er meestal een spiegelgladde ijsvloer ligt. Meeste winters kan er een rondje gemaakt worden van maar liefst 4.5 kilometer. Na het schaatsen kun je genieten van die typische Oostenrijkse gastvrijheid.

Dalarna, Zweden

Met 100.000 meren die praktisch allemaal dichtvriezen kan je je geen buil vallen aan een schaatsvakantie naar Zweden. We praten hier echt over eindeloze kilometers. Ben je een beetje avontuurlijk aangelegd dan hoef je je namelijk niet aan geveegde banen te houden. Voor de minder avontuurlijke schaatser zijn er het Orsa- en Runnmeer. Iedere winter worden hier rondes gecreëerd van 30 á 50 kilometer!

Mjøsa, Noorwegen

Dit is echt een enorm meer. Sterker nog, het is het grootste meer van Noorwegen en in de winter vriest het volledig dicht. Dan hebben we het niet over een ijslaag van enkele centimeters, hier wordt het ijs in decimeters gemeten! Sinds 2010 wordt er hard gewerkt om het schaatstoerisme in Noorwegen een boost te geven en daar kunt u de vruchten van plukken. U wordt hier met open armen ontvangen!

 

 

No Comments, Be The First!

Your email address will not be published.